Sång

Rösten är faktiskt det instrument som alla bär med sig varje dag. Det är en smidig och avancerad konstruktion som gör att vi kan tala med varandra, skrika och till och med — sjunga!

Rösten består av andningsapparaten, struphuvud/stämband samt resonanslådan , dvs huvudet och mun/näshålan. Alla övar faktiskt på sitt medhavda instrument varje dag då vi talar med varandra.

Så fort vi öppnar munnen och gör ett ljud som hörs så tränar vi de små musklerna som sitter i stämbanden. Eftersom muskler kan övas och bli starkare och smidigare betyder det också att man kan träna sitt tal eller, som i det här fallet, sin sång.

Alla kan ju sjunga! En del kan det bra och en del lite sämre, men alla kan träna och bli bättre. Alla ni som sjunger i duschen kan alltså med gott samvete fortsätta med det och till och med skryta om att ni faktiskt övar på att sjunga!

Solosång
På Oskarshamns musikskola kan man få ta sånglektioner fr o m. åk 7. Eftersom stämbanden växer i takt med kroppen tycker vi att det inte är lämpligt att öva så intensivt på sång förrän rösten är hyfsat färdigvuxen. Vill man sjunga tidigare så rekommenderar vi körsång som ett alternativ.

Sånglektionen inträffar en gång i veckan och tar ca 20 minuter. På lektionerna får man träna på att andas rätt, sjunga på ett hälsosamt sätt (Så att rösten håller länge. Vi har ju bara en under hela livet!), sjunga med en bra och stabil klang samt texta tydligt och med inlevelse.

Eleven själv har stora möjligheter att påverka repertoarval och sångstil. Vi tränar också på att framträda och handskas med nervositet. Eleverna förväntas ställa upp och sjunga på ett flertal konserter, men det är ingen som blir tvingad, naturligtvis.

Det är inget krav att kunna läsa noter. Man får den hjälp man behöver med att kunna göra sina sångövningar och läxor, ex med inspelning att lyssna på.

Lärare som undervisar inom detta: