Oskarshamns Musikskola

Bleckblås

Gemensamt för familjen bleckblås är att alla instrumenten är gjorda i en metall som heter mässing. Tonen gör man genom att "prutta" med läpparna i munstycket, och tonhöjden ändrar man med ventilerna eller draget på trombonen.

Det roligaste med att spela bleckblåsinstrument är att musicera tillsammans i en orkester. Att bara spela ensam blir lätt tråkigt, lika tråkigt som att spela fotboll själv, utan att få spela i ett lag.


Trumpet
Trumpeten är den minsta i familjen bleckblås. Den har en ljus och klar ton. Trumpeten är också ett gammalt instrument. Under bronsåldern användes stora bronslurar vid högtider. På 1600-talet hade varje stad sin egen stadstrumpetare. han hade ett viktigt arbete med att signalera vid brand, krig och vid festliga tillfällen. Nuförtiden används trumpeten i nästan alla musikstilar från rock till klassisk musik.

Trombon
Trombonen har inte några ventiler, utan ett så kallat drag att ändra tonhöjden med. Det gör att man kan få den att låta som en racerbil. Trombonens ton liknar baritonet, fast en aning ljusare. På 1500-talet var trombonen ett populärt instrument i stadspiparnas orkester. (Dagens popgrupper). Numera är trombonen minst lika populär i orkester och som soloinstrument

Tuba/Baryton
Baryton kallas ibland blåsorkestems cello. Det har en stor och mörk ton. I orkestern har barytonet en viktig roll. Barytonet har en storebror som heter bastuba. Du kan redan från början välja bastuba, Du får då börja med en liten tuba.

Lärare som undervisar inom detta:

Kontakt

Post Box 708, 572 28 Oskarshamn
Besök Musikhuset Oscarsgymnasiet Stengatan 21
Telefon 0491-76 45 59
E-post musikskolan@oskarshamn.se

I rampljuset

(12/12-2017)
FÖLJ OSS!
Vi finns på
INSTAGRAM och FACEBOOK!